Narcisismul – un puț adânc al rușinii

Posted on Location: 2min read135 views

Oamenii cu tulburarea de personalitate narcisistă poartă o apăsătoare povară subconștientă de rușine și de sentimente profunde de inadecvare. Compensând printr-o obsesie pentru putere și statut social, sunt excesiv de mândri și fac o fixație din realizările și impresia pe care o lasă.

Vanitatea lor, fie că este legată de calitățile fizice sau de personalitate, se ridică adesea la nivelul unei obsesii. Din cauza autoaprecierii exagerate și a nevoii aferente de a le demonstra celorlalți calitățile și contribuțiile lor pozitive, sunt considerați de obicei aroganți și fuduli.

Acești narcisiști sunt incapabili să mențină relații reciproce și echivalente. Posedă o capacitate limitată pentru empatie și sensibilitate față de ceilalți, mai ales când se simt amenințați. În plus, aceste persoane sunt generoase cu cei din jur doar atunci când un câștig personal este iminent. Modul condiționat în care abordează relațiile ilustrează natura lor egocentrică. Aceste relații unilaterale sunt exasperante și jignitoare pentru orice persoană, cu excepția unui codependent sever.

Ca rezultat direct al personalității lor instabile și al respectului foarte scăzut de sine, oamenii cu tulburare de personalitate narcisistă reacționează adesea exagerat față de greșelile și defectele lor observabile. Sunt extrem de sensibili în privința comiterii unor erori sau a posibilității de a fi criticați sau judecați. Preiau critica constructivă ca și cum criticul ar încerca premeditat și cu rea-intenție să îi facă de râs; pur și simplu, respectul lor fragil de sine nu poate să gestioneze umilința. Simt instantaneu furie și dispreț pentru persoana care îi judecă. În loc să proceseze valoarea feedback-ului critic, reacționează cu înfumurare și cu mânie – uneori chiar agresiv. De asemenea, pot să se decupleze emoțional, să se bosumfle sau să devină pasiv-agresivi.

Reacția agresivă a narcisistului patologic față de afrontul narcisist este numită „furie narcisistă”. Odată înfuriați, narcisiștii sunt de obicei incapabili să se oprească sau să-și controleze comportamentul distructiv. Deoarece nu sunt conștienți de reacțiile lor nocive și nu pot să își asume responsabilitatea pentru ele, dau vina imediat pe alții. Acești indivizi își cer rareori scuze pentru greșelile lor și nu o fac decât când sunt la ananghie sau când, de pe urma actului de căință, poate să apară un rezultat pozitiv.

Din cauza așteptărilor nerezonabile și a egourilor supradimensionate, persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă cred că ar trebui să aibă parte automat de tratament preferențial, iar respectarea oricărei cerințe sau dorințe ale sale să fie la ordinea zilei. Din punctul de vedere al indivizilor narcisiști, ei sunt cei care ar trebui să fie în mod natural pe primul loc. Oamenii care cred că li se cuvinte totul sunt cei care se bagă în față când e o coadă interminabilă sau insistă să li se facă imediat rost de o masă la restaurant, chiar dacă există și alții care așteaptă la rând.

* fragment din cartea De ce-i iubim pe cei care ne fac rău. Capcana codependentului și a narcisistului. Sindromul magnetului uman – Ross Rosenberg

Cu iubire,
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Care sunt gândurile tale?

Your email address will not be published.

Abonează-te pentru gânduri bune&inspirație!

Previous
Rolurile de supraviețuire ale copilului
Narcisismul – un puț adânc al rușinii