Medicina energetică a șamanilor amerindieni

Posted on Location: 4min read159 views

Șamanii amerindieni practică medicina energetică de mai bine de 5000 de ani. Unii vindecători consideră că descendența lor spirituală își are originile în vremuri și mai îndepărtate. Ei își amintesc povești pe care bunicile lor le-au învățat de la bunicile lor, și în care se vorbește despre perioada în care Pământul era tânăr.

Chiar dacă primii locuitori ai Americii aveau cunoștințe avansate despre astronomie, matematică și arhitectură, scrisul nu s-a dezvoltat niciodată în această regiune, ca în altele. Oamenii învățați au trecut cu vederea tradițiile spirituale ale amerindienilor, în favoarea iudaismului, creștinismului și budismului, care au lăsat în urmă diferite înscrisuri.

De exemplu, în vreme ce teologii vestici studiază budismul de mai bine de două secole, de abia în ultimii 40 de ani s-au aplecat cu interes asupra studiului spiritualității Amerindienilor. Studiul șamanismului a fost lăsat pe seama antropologilor, care, cu vreo câteva excepții notabile, precum Margaret Mead, n-au fost îndeajuns de pregătiți pentru a studia aceste aspecte.

Distrugerea civilizației indienilor nord-americani de către coloniștii europeni i-a forțat pe amerindieni să se stabilească în rezervații, unde se îmbolnăveau pe capete, și în care învățații păzeau cu grijă tradiția spirituală. Este de la sine înțeles că înțelepții nu au dorit să-și împărtășească tradițiile cu cei care îi cotropiseră. Nici indienii din Peru nu au avut o soartă mai bună. Conchistadorii spanioli au venit în Peru în căutarea aurului și, prin urmare, nu au intervenit foarte mult asupra tradițiilor spirituale incașe. Totuși, ceea ce conchistadorii au trecut cu vederea, au reușit să distrugă misionarii.

Căutătorii de aur ajunși pe teritoriul Americii de Sud au adus cu ei o serie de credințe de neînțeles pentru indieni. Prima credință era că toată hrana din lume le aparținea prin drept Divin oamenilor, mai concret europenilor, care erau stăpâni peste animalele și plantele Pământului. Cea de-a doua se referea la faptul că oamenii nu pot vorbi cu râurile, cu animalele, cu munții sau cu Dumnezeu. Iar cea de-a treia era că oamenii trebuie să aștepte până la sfârșitul veacurilor pentru a experimenta nemărginirea.

Nimic nu li se părea mai absurd amerindienilor. Dacă europenii credeau că au fost alungați din Grădina mitică a Edenului, amerindienii se considerau administratorii și îngrijitorii Grădinii. Ei încă vorbeau cu râurile învolburate și cu munții, și încă auzeau vocea lui Dumnezeu în șoapta vântului.

Cronicarii spanioli din Peru povestesc că, atunci când conchistadorul Pizarro l-a întâlnit pe conducătorul incaș Atahualpa, i-a înmânat Biblia și i-a explicat că acesta era cuvântul lui Dumnezeu. Incașul a dus volumul la ureche, a ascultat cu grijă câteva momente, și apoi a aruncat cartea sfântă, exclamând: „Ce fel de Dumnezeu este acesta care nu vorbește?”

Pe lângă tăcerea Dumnezeului european, pe amerindieni i-a uimit și genul acestuia. Conchistadorii au adus cu ei o mitologie patriarhală, care a intimidat tradițiile feminine amerindiene.

Înainte de sosirea spanionilor, Mama Pământ și formele sale feminine (peșterile, lagunele și celelalte deschideri ale Terrei) reprezentau principii Divine.

Europenii au impus principiul Divin masculin: falusul sau copacul vieții. Bisericile au început să se ridice până la cer. Pământul feminin nu a mai fost divinizat ori respectat. Copacii, animalele și pădurile au rămas la bunul plac al jefuitorilor.

Astăzi, încă trăim prinși în chingile acestei viziuni despre lume. Considerăm că ceea ce nu respiră, nu se mișcă, și nu crește, nu este ceva viu. Percepem energia prin prisma surselor de combustibil pe care le folosim, precum lemnul, petrolul, ori cărbunele. În vremurile îndepărtate, energia era considerată materia vie a Universului. Energia era creația manifestată. Poate că cea mai importantă exprimare contemporană a acestei credințe a fost formulată de Albert Einstein, atunci când a descris relația dintre energie și materie în ecuația sa, E = mc2. În Occident, ne identificăm cu latura materială, care este finită prin natura sa. Șamanii se identifică însă cu latura energetică, infinită prin natura sa.

Mai există o diferență fundamentală între vechii amerindieni și americanii de astăzi. În zilele noastre, ne bazăm pe percepție. Suntem o societate condusă prin reguli, care se bazează pe documente precum Constituția, cele Zece Porunci sau legi impuse de politicienii aleși să ne pună ordine în viață. Ne schimbăm perceptele – regulile sau legile – atunci când vrem să schimbăm lumea.

Grecii antici, pe de altă parte, erau oameni ai conceptelor. Nu erau interesați de reguli, ci mai degrabă de idei. Considerau că o singură idee poate schimba lumea și că nu există nimic mai puternic decât o idee emisă la timpul potrivit. Șamanii sunt oameni ai perceptelor. Atunci când vor să schimbe lumea, ei produc niște schimbări perceptuale, care le schimbă relația cu viața. Ei prevăd posibilul, iar lumea exterioară se schimbă.

Iată de ce un grup de înțelepți incași vor medita, gândindu-se ce fel de lume vor să le lase drept moștenire nepoților.

Un motiv pentru care practica vindecării energetice a fost păzită cu atâta strășnicie, a fost frecventa confundare cu un set de tehnici, la fel cum medicina vestică este uneori percepută ca un set de proceduri. Considerăm în mod greșit că putem stăpâni vindecarea energetică, dacă învățăm niște reguli. Pentru șaman, nu este vorba despre reguli sau idei. Este vorba despre viziune și Spirit. Și, dacă practicile de vindecare variază adesea de la un sat la altul, Spiritul nu se schimbă niciodată.

Adevărata vindecare nu este decât o trezire a viziunii despre natura noastră perfectă, și experiența nemărginirii.

*fragment din cartea Șaman, Vindecător, Înțelept – Dr. Alberto Villoldo, Editura For You

Cu iubire,
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Care sunt gândurile tale?

Your email address will not be published.

No Comments Yet.

Abonează-te pentru gânduri bune&inspirație!

Previous
Conștiința – modul de conectare la tot ce există în univers