Istoria dezvoltării spirituale – o succesiune de culturi ale puterii

Posted on Location: 6min read245 views

Eu văd istoria dezvoltării noastre spirituale ca pe o succesiune de culturi ale puterii (energiei), care corespund câtorva ere astrologice.

O eră astrologică durează aproximativ două mii de ani, timp în care conștiința umană se dezvoltă pe căi noi. În timpul fiecărei ere a existat un anumit fel de energie care a fost dominant și a influențat viețile, sănătatea și concepția spirituală a oamenilor. Fiecare eră a contribuit la moduri distincte de cunoaștere omenească a naturii realității și a puterii spiritului uman – percepții care încă și azi ne mai afectează sănătatea și sufletele. 

Era Berbecului


Era Berbecului s-a întins din aproximativ 2000 î.Hr. până la nașterea lui Hristos, când a început era Peștilor. Și noi intrăm acum în Era Vărsătorului. Berbecul, semn al focului, reprezintă focul flăcării de început, al creației inițiale, al începutului zodiacului însuși și – în viziunea mea – în reîmprospătarea multor culturi și civilizații. În era Berbecului s-a format o unitate a culturii, a gândirii și a legii tribale, care depășea tribalismul mai primitiv al epocii premergătoare, cea a Taurului.

Berbecul a fost o eră a dominării mediului fizic, a legilor – de la Hammurabi până la Moise, a punerii fundamentelor sociale și culturale pe care ne-am bazat dezvoltarea emoțională, psihologică și spirituală, în era următoare.

Era Peștilor

Era Peștilor a fost o vreme a dualismului, când conștiința umană s-a împărțit puternic în polarități – bunăoară, între cultura occidentală și cea orientală, între biserică și stat, corp și spirit (într-o separare surprinsă în maniheism), știința magneților, chiar și polaritățile politice între stânga și dreapta. În același timp, noi ne-am separat de gândirea tribală, dezvoltând un simț de sine mai clar. Renașterea a celebrat individul: pictorii și compozitorii au început să-și semneze lucrările, iar oamenii au început să țină un jurnal.

Conceptul de lege a evoluat de la codurile tribale, la drepturile individului, așa cum sunt ele înscrise în Magna Carta, în Constituția Statelor Unite, iar cele mai recente legi au avut ca scop îmblânzirea restricțiilor sociale și religioase.

Era Vărsătorului


Pe măsură ce înaintăm în Era Vărsătorului, la sfârșitul secolului al douăzecilea, trecem de la erele astrologice reprezentate de pești și animale, într-o epocă simbolizată de o ființă umană: purtătorul apelor. Dacă tema Peștilor a fost divizarea, tema Vărsătorului este întregul, în care noi ne străduim să descoperim o unitate spirituală. Religiile lumii au început să încerce să-și facă loc una alteia, într-un mod fără precedent – și se pare că am dezvoltat o piață globală, o tehnologie globală și o conștientizare globală a justiției sociale și a nevoii de conservare a mediului, în ciuda evidentelor încălcări ale celor două. Cântecul interpretat prima dată în 1968, la Convenția Democratică din Chicago, „Lumea întreagă privește!” [The Whole World Is Watching] a devenit la fel de profetic ca și descrierea pe care Marshall McLuhan o face culturii care se dezvoltă – a lumii ca „sat global”. 

Acest nou mod de unitate tribală globală va înlocui tribalismul mult mai limitat al erei Berbecului. Cu fiecare eră, conștiința spirituală s-a maturizat, incluzând o conștiență de sine lărgită, o conștiență a spiritului inerent în altă viață și a puterii superioare care ne înconjoară. 

Rolul fiecărei eră


Trebuie să examinăm rolul pe care l-a jucat fiecare eră, astfel încât să putem înțelege cum le-am absorbit atitudinile și credințele și cum și unde ne stânjenesc ele eforturile de a ne autovindeca, la nivel fizic și spiritual.

Avansând, erele astrologice au cuprins o succesiune de feluri diferite de gândire și de putere fizică și spirituală. Eu am numit aceste atitudini și puteri ca Tribală, Individuală și Simbolică. Înțelegerea caracteristicilor puterii inerente fiecărei ere astrologice ne va da capacitatea de a recunoaște că avem capacități de percepție multiple; punctul de vedere Tribal este senzorialul fin; punctul de vedere Individual se lărgește și cuprinde interpretarea emoțională și psihologică, adăugând relativitatea percepției, iar punctul de vedere Simbolic ajunge în tărâmul impersonal al perspectivei arhetipale. 

Puterea Tribală


Puterea Tribală, caracteristică erei Berbecului este esențialmente o conștiință de grup, indentificată cel mai puternic cu apartenența la o familie, la un grup etnic, la o religie, la o națiune. Punctele forte ale puterii Tribale – securitate, ordine, loialitate, un simț al identității – pot să devină cu ușurință punctele ei slabe și să se transforme în rigiditate, conformism, patriarhat, xenofobie. Conștiința Tribală se concentrează pe lucruri exterioare, excluzând nevoile individuale și spirituale, ea fiind astfel, esențialmente, un sistem perceptual senzorial fin.

Puterea Individuală


Pe de altă parte, puterea Individuală se referă la identitatea noastră emoțională și psihologică, însumată de era Peștilor, care a adus o înflorire a științei și artelor și o creștere a valorii geniului individual. Punctele slabe ale puterii Individuale sunt o concentrare excesivă asupra sinelui, narcisism și tendința de a polariza binele și răul, masculinul și femininul, estul și vestul, știința și intuiția, partea stângă și partea dreaptă a creierului.

Puterea Simbolică


Puterea Simbolică este cea care ne permite să vedem lucrurile în termeni impersonali, să vedem atât istoria, cât și viețile noastre proprii cu viziunea atotcuprinzătoare, unificatoare, caracteristică erei Vărsătorului, care ne cheamă să descoperim puterea interioară a conștiinței. Energia acestei ere astrologice în formare ne împinge să creăm o cultură în care spiritul și energia au prioritate față de materie și corp – și să înțelegem că energia din mințile, corpurile și spiritele noastre este la fel ca cea a lui Dumnezeu, sau a Divinității mai mari. Însă, pe măsură ce avansăm în era Vărsătorului, noi rămânem conectați la energia evoluționară pe care o conține fiecare epocă precedentă. 

Integrarea celor trei moduri de a gândi


Capacitatea de a gândi despre putere și energie în aceste trei moduri ne ajută să dezvoltăm o altă percepție, total nouă, asupra alegerilor noastre personale în viață, a modului în care ele ne afectează spiritul și sănătatea și cum putem să ne recăpătăm sănătatea și să ne reintegrăm spiritul. În perspectivă mai largă și în conflictele istoriei omenești se poate vedea reflectată  propria noastră dezvoltare spirituală și propria noastră nevoie de a ne adapta la schimbare. Greutățile și bolile sunt o parte necesară a evoluției noastre spirituale. La fel cum privim în urmă, în istoria lumii – și găsim sens în evenimentele aparent necorelate, la fel putem găsi un sens și în tulburările și provocările din viața de zi cu zi. 

Suntem constrânși să ne schimbăm


Intenția și speranța mea este ca această combinație de informații să vă ofere un mijloc prin care să puteți face față provocărilor, fără frică, și să abordați schimbarea cu curaj. În mod special, îmi doresc să vă re-analizați în contextul culturii actuale, astfel încât să puteți să aprindeți focul vindecător, care așteaptă adânc în spiritul omenesc și care vă va ghida să faceți pașii corecți spre vindecare și schimbare.

Această energie care ne-a atras ca indivizi funcționează pe toată planeta; ființele umane sunt constrânse de o forță mult mai mare să se vindece pe ele însele, culturile lor, mediul – pe scurt, să devină o specie conștientă. Acesta este motivul pentru care atât de mulți dintre noi vor să fie sănătoși și conștienți – și sunt tulburați de incapacitatea noastră de a atinge pe deplin acest scop. Poate că, înțelegând dinamica acestei noi culturi, din care facem parte acum, vom fi mai capabili să devenim ființe umane sănătoase și, astfel, vom începe să ne realizăm destinul.

∗ fragment din cartea De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem?, de Dr.Caroline Myss

Cu iubire,
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Care sunt gândurile tale?

Your email address will not be published.

No Comments Yet.

Abonează-te pentru gânduri bune&inspirație!

Previous
Ce este CONSACRAREA, și cum se realizează
Istoria dezvoltării spirituale – o succesiune de culturi ale puterii