Introspecția meditativă – Ce sunt eu?

Posted on Location: 2min read95 views

Al doilea aspect al Adevăratei meditații este introspecția meditativă. Aceasta reprezintă practica introducerii unei întrebări – o întrebare spirituală puternică și importantă – în starea meditativă a minții. Însă nu este vorba de o întrebare oarecare, ci de întrebări e o mare însemnătate, întrebări care au capacitatea de a pătrunde straturile de condiționare, ajungând astfel la esența noastră.

Cea mai puternică întrebare pe care ne-o putem adresa este „Ce sunt eu? Cine este cel care practică meditația?” Ea va submina toate modalitățile prin care egoul încearcă să ne controleze experiența. Ceea ce întreabă de fapt este „Cine controlează experiența? Cine este cel care meditează?” Unul dintre motivele principale pentru care medităm este acela de a merge dincolo de starea de practicant al meditației – dincolo de ego sau minte. Atâta timp cât cel care meditează deține controlul, posibilitatea de a putea merge dincolo de minte sau ego este foarte mică. De aceea, în cadrul Adevăratei meditații, practica este renunțarea la starea de practicant al meditației. Primele clipe ale meditației reprezintă o invitație de a renunța la control și de a permite ca totul să fie așa cum este. Această practică îl eliberează pe cel care practică meditația. Singurul lucru pe care el îl are de făcut este să renunțe la control și la nevoia de a schimba ceva.

Când spun „practicant al meditației”, mă refer la cel care controlează. El este cel care încearcă – cel care manipulează și depune efort. În majoritatea tipurilor de meditație, practicantul este extrem de implicat. Mintea primește ceva de făcut și de cucerit – iar mintea iubește să aibă ceva de făcut! De asemenea, iubește să aibă ceva de cucerit, pentru că poate deține în continuare controlul. Însă pentru ca o formă de meditație să fie relevantă din punct de vedere al trezirii spirituale – trezirea adevăratei naturi a cine și ce suntem – trebuie să mergem dincolo de starea de practicant al meditației, dincolo de cel care controlează și manipulează.

fragment din „Adevărata meditație. Descoperă libertatea purei conștiințe” – Adyshanti

Cu iubire,
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Care sunt gândurile tale?

Your email address will not be published.

No Comments Yet.

Abonează-te pentru gânduri bune&inspirație!

Previous
Inima – busola noastră prin viață
Introspecția meditativă – Ce sunt eu?