Inima – busola noastră prin viață

Posted on Location: 4min read174 views

În limba cherokee, există un cuvânt pentru intuiția existentă deja în fiecare dintre noi, dincolo de logică și rațiune: chante ishta, care se pronunță „șan-tei iș-ta”. Așa cum cuvântul sanscrit prana nu are echivalent în celelalte limbi și trebuie tradus, cu aproximație ca „forță a vieții”, nici chante ishta nu are o traducere exactă. O aproximare a sensului lui este „ochiul unic al inimii”.

Chante ishta înseamnă informații care vin din înțelepciunea naturală a inimii. Un alt mod de a o spune e că intuiția este o cunoaștere făcută posibilă de celulele speciale care alcătuiesc al doilea creier, cel din inimă.

Celulele inimii noastre sunt cablate să perceapă momentul prezent și să ne informeze despre mediul înconjurător.

Și, deși creierul ar putea să asculte și să răspundă la ceea ce detectează celulele inimii, el nu trebuie neapărat să o facă.

Avem aptitudinea de a asculta de înțelepciunea inimii independent de creier și de reacțiie noastre instinctive și deprinse. Cheia este să evităm să filtrăm informațiile pe care le primim de la inimă printr-o colecție de instincte inconștiente. Valoarea unei astfel de înțelepciuni constă în faptul că ea ne oferă o perspectivă clară asupra acțiunilor oamenilor, asupra întâmplărilor și situațiilor din viață, aflată dincolo de polaritățile judecății, dincolo de părtinire și frică.

Folosirea înțeleaptă a puterii

Inima nu are cunoștință de reguli sau de comportament social ori de cerințe legale stabilite de legislatori locali și federali. Ea nu știe de justețea sau nedreptatea din cultură, societate, politică și corectitudine politică. Ochiul unic al inimii știe doar ceea ce este adevărat pentru tine în orice moment. Ea îți oferă un punct de referință atunci când nu ai pe cine să întrebi sau la care să apelezi, atunci când te confrunți cu o alegere greu de făcut în viața ta. În timp ce o face, înțelepciunea inimii îți oferă un raport nefiltrat, necenzurat și nepărtinitor despre situația ta momentană

Acestea fiind spuse, există o responsabilitate care însoțește orice lucru din viață ce ne mărește puterea. În privința puterii înțelepciunii inimii, responsabilitatea noastră este să ne folosim puterea cu înțelepciune, cu bun simț, într-un mod care ne onorează și care este binevoitor cu ceilalți. Ideea pe care vreau să o subliniez aici este că intuiția inimii poate fi un ghid util în viață, dar ea nu este baza unui manual de reguli rigide despre viață, de care să devenim înrobiți.

Depinde de tine să folosești cu înțelepciune ceea ce îți spune inima, echilibrându-ți intuiția într-un mod sănătos și responsabil, care are sens în circumstanțele momentului respectiv.

Știința intuiției

Multe dintre descoperirile recente referitoare la intuiție și ce înseamnă ea în viața noastră au fost făcute de cercetătorii de la Institutul HeartMath (IHM). Similar concluziilor trase de savanții din secolul XX, studiile moderne întreprinse de IHM arată că funcția inimii noastre este mult mai profundă și mai stabilă decât a fost recunoscut înainte.

Dacă putem să înțelegem condițiile din corp care susțin intuiția, atunci putem să re-creăm acele condiții atunci când alegem, în loc să așteptăm ca ele să apară ocazional și la întâmplare. Din fericire, după două decenii de investigații, cercetătorii de la IHM au dezvoltat tehnicile care ne ajută să facem exact acest lucru. Un studiu efectuat de IHM în 2007 a oferit unele dintre primele dovezi științifice cu privire la ceea ce se întâmplă în inima și creierul nostru în timpul momentelor intuitive, arătând cum putem să re-creăm intenționat acele condiții.

Legătura mamă-copil

Studiul IHM a avut scopul de a cerceta una dintre cele mai puternice legături emoționale despre care se știe că există: legătura intuitivă dintre mamă și copil. Pe baza descoperirilor anterioare care au demonstrat că „semnalele generate de inimă au capacitatea de a influența alte persoane din jurul nostru”, în acest studiu au fost utilizate monitoare pentru a măsura undele cerebrale (o electroencefalogramă sau EEG obișnuită) ale mamei și ritmul cardiac al bebelușului (o electrocardiogramă sau EKG obișnuită), în timp ce mama își ținea copilul în poală. Previziunea a fost că interacțiunea dintre câmpurile electrice al inimii copilașului și al creierului mamei o vor alerta pe mamă de nevoile copilașului ei.

La început, influența pulsului copilașului a fost nedetectabilă în creierul mamei. Dar când mamei i s-a cerut să-și îndrepte atenția și concentrarea asupra copilașului ei, tiparul de undă din creierul ei s-a modificat într-un mod profund și neașteptat.

În clipa când mama și-a concentrat atenția asupra copilului ei, pulsul acestuia s-a oglindit în undele ei cerebrale. Studiul a concluzionat că actul intenționat de a-și îndrepta atenția asupra copilului ei a făcut ca mama să fie mai sensibilă și mai acordată la semnalele electromagnetice ale inimii lui.

Deși studiul are importanță pentru multe domenii din viața noastră, motivul pentru care îl împărtășesc aici poate fi rezumat chiar prin cuvintele cercetătorilor: „Aceste descoperiri au implicații fascinante, indicând că o mamă aflată într-o stare coerentă din punct de vedere psihofiziologic a devenit mai sensibilă la informațiile electromagnetice subtile codificate în semnalele electromagnetice ale copilașului ei. Coerența poate fi definită ca o armonie energetică stabilită ca un semnal electric între două organe din corp – în cazul de față, între inima și creierul mamei.”

Continuarea studiilor de către IHM și alte institute de cercetare indică în prezent că legătura intuitivă demonstrată de mamă și copilașul ei poate fi extinsă pentru a cuprinde capacitatea noastră de a ne acorda undele cerebrale la câmpurile de energie subtilă ale altor persoane, pentru motive variind de la rugăciune de susținere emoțională și vindecare, până la legături informaționale, indiferent de distanța dintre noi și ele.

* fragment din Gregg Braden

Cu iubire,
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Care sunt gândurile tale?

Your email address will not be published.

No Comments Yet.

Abonează-te pentru gânduri bune&inspirație!

Previous
Meditația – o atitudine pură
Inima – busola noastră prin viață