Feminin și masculin. Să te abandonezi vieții sau să îți impui voința?

Posted on Location: 11min read233 views

În primul rând, nu încerca să împaci tehnici diferite. Când spun să nu te grăbești, să uiți de timp, să nu fii prea serios, să nu faci nici un efort, să te abandonezi, să fii într-o stare de a lăsa lucrurile să fie, mă refer la o tehnică diferită. Aceasta este potrivită pentru o parte a umanității – nu toți poți să aplice această tehnică – iar tipul de persoană care poate folosi această tehnică, nu o poate folosi pe cea opusă.

Această tehnică este pentru mintea feminină. Toate femeile nu sunt neapărat feminine, și toți bărbații nu sunt neapărat masculini, așa că atunci când spun o minte feminine, nu mă refer la femei. O minte feminină înseamnă o minte care se poate abandona, care poate fi receptivă ca un uter, care se poate deschide, pasiv. Jumătate din umanitate poate fi de acest tip, dar cealaltă jumătate este total opusă. Așa cum bărbatul și femeia sunt cele două jumătăți ale umanității, și mintea feminină și mintea masculină sunt cele două jumătăți ale minții umane.

Mintea feminină nu face eforturi. Dacă face efort, niciodată nu va ajunge nicăieri. Efortul va fi contraproductiv. Va crea doar durere și tensiune și nici o realizare. Felul în care lucrează mintea feminină este să aștepte și să permită lucrurilor să se întâmple.

La fel ca o femeie: chiar dacă este îndrăgostită, nu va lua inițiativa. Și dacă o femeie ia inițiativa, ai toate motivele să te îndepărtezi, deoarece acea atitudine este atitudinea masculină. În corpul feminin există o minte masculină și vei fi în dificultate. Dacă ești într-adevăr bărbat, femeia imediat își va pierde atracția. Dacă ești feminin – bărbat în corp, dar feminin în minte – numai atunci poți permite femei să ia inițiativa și veți fi fericiți. Dar atunci, fizic, ea este femei și tu ești bărbat, iar mental tu ești feminin și ea este masculină, este este bărbatul.

O femeie va aștepta. Niciodată nu-ți va spune ”Te iubesc” înainte ca tu să i-o fi spus și să îți iei angajament față de ea. Chiar în așteptare stă puterea feminină. Mintea masculină este agresivă. Trebuie să facă ceva. Trebuie să se miște și să ia inițiativa.

La fel se întâmplă și pe calea spirituală. Dacă ai o minte agresivă, o minte masculină, este necesar un efort. În acest caz, grăbește-te, nu pierde timpul și oportunitățile. În cazul ăsta creează o stare de urgență și de criză astfel încât să-ți poți pune toată ființa în efort. Când efortul tău este total, vei obține realizarea. Dacă mintea ta este feminină, atunci nu există nici o grabă. Nu există timp.

Poate ai observat sau nu că femeile nu au simțul timpului – nici nu pot să aibă. Soțul stă în fața casei și claxonează spunând-i „Hai jos!”. Și soția îi răspunde: „Ți-am spus de o mie de ori că vin într-un minut. De două ore îți tot spun că vin într-un minute. Așa că nu te enerva. De ce claxonezi?”

Mintea feminină nu are sentimentul timpului. Este mintea masculină, agresivă, care este îngrijorată în privința timpului, conștientă de timp. Cele două sunt complet diferite.

Femininul nu se grăbește – nu e nici o grabă. Într-adevăr, nu există nicăieri unde să ajungă. De aceea femeile nu pot deveni mari oameni de știință, mari războinici. Și dacă uneori există, au o minte masculină. De exemplu Ioana D’Arc, Laxmi Bai – ele sunt feminine doar în corp, mintea lor nu e deloc feminină. Este masculină.

Pentru mintea feminină nu există nici un scop, iar lumea noastră este orientată spre bărbat. Deci femeile nu pot fi recunoscute ca fiind mărețe într-o lume orientată spre masculin, deoarece măreția este legată de obiectiv. Un anumit obiectiv trebuie realizat. Atunci devii măreț – și mintea feminină nu urmărește nici un obiectiv. Acum și aici este fericită. Acum și aici este nefericită. Nu există unde să se miște.

Mintea feminină există în momentul prezent. De aceea curiozitatea feminină nu este niciodată legată de lucruri îndepărtate. E întotdeauna despre vecinătate. Nu este interesată de ceea ce se întâmplă în Vietnam. Ea este interesată de ceea ce se întâmplă în cealaltă casă – intimul, aici. Bărbatul o privește cu absurditate: ”De ce te îngrijorează ce face Nixon sau ce face Mao?” Femeia este interesată de poveștile de dragoste care au loc în vecinătate. Ea este curioasă despre ce se întâmplă în apropiere. Departe nu are sens. Timpul nu există.

Timpul există pentru cei care au un scop de atins. Amintește-ți că timpul poate exista numai atunci când trebuie să ajungi undeva. Dacă nu trebuie să ajungi nicăieri, care este sensul timpului? Atunci nu există nici o grabă.

Privește această situație dintr-un unghi diferit. Estul este feminin, iar vestul este masculin. Estul nu a fost niciodată preocupat de timp. Vestul este înnebunit din cauza timpului. Estul a fost foarte relaxat, se mișcă încet, ca și când nu se mișcă deloc. Nici o schimbare, nici o revoluție. O astfel de evoluție tăcută încât nu creează zgomot de nici un fel. Vestul este înnebunit. Revoluția este necesată în fiecare zi și totul trebuie să devină o revoluție. Dacă totul nu se schimbă, nu mergem nicăieri, devenim statici. Dacă totul se schimbă și totul rămâne într-o răsturnare, atunci Occidentul simte că se întâmplă ceva. Iar Estul crede că dacă există schimbări, înseamnă că suntem bolnavi. Ceva e greșit, de aceea există schimbare. Dacă totul e în regulă, nu e nevoie de nici o revoluție, de nici o schimbare.

Mintea estică este feminină. De aceea, în Est am lăudat calitățile feminine: compasiunea, dragostea, simpatia, nonviolența, acceptarea, mulțumirea – toate calități feminine. În Vest, toate calitățile masculine sunt lăudate: voința, egoul, independența, rebeliunea – acestea sunt valorile lăudate acolo. În Est – obediența, abandonul, acceptarea. Atitudinea de bază este feminină în Est și masculină în Vest.

Dartrebuie să te începi de la mintea conștientă, deci dacă mintea ta este feminină, abandonul îți este de ajutor. Și reține că a fi femeie nu este neapărat sinonim cu a avea o minte feminină. Aceasta creează dificultatea. În caz contrar, totul ar fi foarte ușor: femeile ar urma calea abandonului și bărbații ar urma calea voinței. Dar nu este atât de ușor. Există femei care au minți masculine – abordarea lor față de viață este agresivă. Și cresc în fiecare zi.

Mișcarea de eliberare a femeilor va crea și mai multe femei masculine. Ele vor fi din ce în ce mai agresive, iar calea abandonului nu va fi atunci pentru ele. Și pentru că femeile devin competitive cu bărbatul, se regresează din agresiune, el devine din ce în ce mai feminin. Din ce în ce mai mult, abandonul va fi util pentru bărbat în viitor.

Deci trebuie să decizi pentru tine. Și nu te gândi la asta în termeni de evaluare. Nu te gândi că dacă ești bărbat nu ai cum să ai o minte feminină. Poți și nu e nimic în neregulă cu asta. E frumos. Și nu te gândi că dacă ești femeie nu ai cum să ai o minte masculină. Nimic nu e în neregulă cu asta. E frumos. Fii autentic față de mintea ta. Încearcă să înțelegi ce tip de minte ai, apoi urmează calea care este pentru tine și nu încerca să creezi nici o sinteză.

Încearcă să afli care este tipul tău. Te poți relaxa? Poți să renunți? Poți să fii într-un moment pasiv, să nu faci nimic? Atunci, toate tehnicile care necesită voință nu sunt pentru tine. Dacă nu te poți relaxa, și dacă îți spun să te relaxezi și tu imediat întrebi cum să te relaxezi, atunci ”Cum” arată mintea ta. Acel „cum” arată că nu poți să te relaxezi fără să faci un efort. Chiar și pentru relaxare ai nevoie de un efort, așa că întrebi „cum”. Relaxarea este relaxare, nu există nici un fel de „cum”. Dacă te poți relaxa, știi cum să te relaxezi. Te relaxezi pur și simplu. Nu există efort, nici o metodă.

Exact așa cum noaptea te duci să dormi. Nu mă întrebi cum să dormi. Dar există oameni care au insomnii. Dacă le spui „pur și simplu îmi pun capul pe pernă și gata, adorm”, ei nu te pot crede. Și suspiciunea lor are sens. Ei nu te pot crede, îi înșeli – pentru că și ei pun capul pe pernă. Își țin capul pe pernă toată noaptea – și nu se întâmplă nimic.

Ei te vor întreba cum… cum pui capul pe pernă? Trebuie să existe un secret pe care nu îl spui. Îi înșeli, toată lumea îi înșală. Toată lumea spune: „pur și simplu adormim. Nu există nici un cum. Nu există nici o tehnologie.” Și ei nu te pot crede și nu îi puteți învinovăți. Spui „pur și simplu pun capul pe pernă, sting lumina, închid ochii și adorm.”

Și ei urmează aceeași procedură, fac același ritual și o fac mai corect decât tine, dar nu se întâmplă nimic. Lumina e stinsă, au închis ochii, stau întinși în pat – și nimic nu se întâmplă. Odată ce ai pierdut capacitatea de a te relaxa, atunci este necesară o tehnică. Așa că au nevoie de o tehnică, fără tehnică nu pot adormi.

Deci dacă ai o minte care se poate relaxa, atunci abandonul este pentru tine. Și nu crea nici un fel de probleme – pur și simplu abandonează-te. Cel puțin jumătate dintre voi puteți face asta. Ai putea să nu fii conștient, dar posibilitatea e de cincizeci la sută deoarece mințile masculine și feminine există într-o proporție. Ea e întotdeauna de cincizezi-cincizeci, aproape cincizezi-cincizeci în orice regiune, deoarece un bărbat nu poate exista fără ca o femeie să se opună lui. Există un echilibru profund în natură.

Existența, natura, are nevoie de un echilibru, astfel încât jumătate dintre voi sunteți feminini și pot trăi în abandon profund foarte ușor. Dar îți poți crea probleme. S-ar putea să simți că poți să te abandonezi, dar vei gândi: „Cum să mă abandonez?”. Simți că egoul tău poate fi rănit. Îți este frică să te abandonezi, deoarece ai fost învățat: „Fii independent. Rămâi independent. Să nu te pierzi pe tine. Nu da controlul asupra ta altcuiva. Întotdeauna fii în control.”

Acest lucru a fost învățat, acestea sunt dificultăți învățate. Deci, poți să simți că te poți abandona, dar apoi alte probleme se ridică ce ți-au fost cultivate de societate, cultură și educație. Și ele creează probleme. Dar simți cu adevărat că abandonul nu e pentru tine, atunci uită de el. Nu e ceva de care să te preocupi. Atunci pune-ți toată energia în efort.

Deci acestea sunt cele două extreme. Unul: dacă ai o minte feminină, nu ai unde să mergi. Nu există nici un scop, nici un Dumnezeu de realizat, nici un rai viitor – nimic. Nu te grăbi nicăieri, rămâi în momentul prezent și tot ce poate fi realizat de mintea masculină prin grabă și efort tu vei realiza aici și acum, fără nici un efort. Chiar acum ești exact acolo unde e obiectivul tău, dacă te poți relaxa.

Mintea masculină trebuie să alerge de jur împrejur până e obosită complet și apoi va cădea. Numai atunci se poate relaxa. Agresivitatea, efortul, sunt necesare pentru ca mintea să fie epuizată. Atunci când epuizarea are loc, numai atunci este posibil să se relaxeze și să se abandoneze. Acest abandon va veni numai în cele din urmă. Pentru mintea feminină este întotdeauna la început. Ajungeți la același lucru, dar modalitățile de a ajunge acolo sunt diferite.

Deci când am spus „Nu pierde timpul”, am spus-o minții masculine. Dacă am spus să te grăbești și să creezi o astfel de stare de urgență încât toată energia și ființa ta este concentrată într-un singur punct, și numai în acel efort concentrat viața ta devine o flacără, asta este pentru mintea masculină. Pentru mintea feminină, relaxează-te și ești deja o flacără.

Din acest motiv îl ai pe Mahavira, Buddha, Iisus, Krishna, Ram, Zarathustra, Moise, dar nu ai o listă similară de femei. Nu pentru că femeile nu au atins o asemenea stare a minții. Ele au atins-o, dar felul lor este diferit. Și întreaga istorie a fost scrisă de bărbați, iar bărbatul poate înțelege numai mintea masculină. Bărbatul nu poate înțelege mintea feminină. Asta este problema.

Un bărbat nu poate înțelege că o femeie, doar fiind soție casnică poate realiza ceea ce un Buddha realizează cu atât de multă dificultate, cu atâta ardoare. Un bărbat nu poate concepe, este imposibil pentru el să conceapă că o femeie poate realiza doar prin a fi femeie casnică: trăind moment cu moment, bucurându-se de fiecare moment, doar în apropiere, aici și acum, și fără să își bată capul cu nimic altceva – nici un obiectiv, nici o spiritualitate. Doar iubind copiii, iubindu-și soțul, fiind doar o femeie obișnuită, dar fericită. Nu e nici o nevoie de eforturi aspre ca cele pe care le face Mahavira – 12 ani de efort greoi. Dar bărbatul îl va aprecia pe Mahavira, deoarece el poate aprecia efortul.

Dacă atingi un obiectiv fără efort, nu merită. El nu poate să-l aprecieze. El poate aprecia pe cineva ca Tensing și Hillary, care au urcat pe Everest – nu pentru că Everestul merită, ci pentru că e nevoie de atâta efort și este atât de periculos. Și dacă îi spui că ești deja pe Everest, el va râde. Pentru că Everestul nu e important, efortul de a ajunge pe el e important. Momentul în care Everestul devine ușor de atins, pentru mintea masculină, toată atracția se pierde. Nu este nimic de atins pe Everest. Când Hillary și Tensing au ajuns acolo, nu exista nimic de realizat,. dar mintea masculină simte o asemenea glorie. Când Hillary a ajuns pe Everest, eram la universitate. Toți profesorii erau încântați. Am întrebat o femeie profesor „Ce zici despre Hillary și Tensing că au ajuns pe Everest? Ea a răspuns „Nu înțeleg de ce atâta mare scofală pe subiectul ăsta. Care este scopul? Ce au obținut că au ajuns acolo? Chiar și să meargă până la magazin ar fi fost mai bine.„

Pentru mintea feminină este inutil. Să mergi pe Lună? De ce un astfel de pericol? Nu e nevoie. Dar pentru mintea masculină, nu e despre obiectiv. Efortul este toată socoteala, deoarece el dovedește că este masculin. Însuși efortul, chiar agresiunea și chiar posibilitatea morții îi dau fiorul.

Pericolul este foarte atrăgător pentru mintea masculină. Pentru mintea feminină nu are nici o atracție. Din acest motiv, istoria umană este într-adevăr înregistrată pe jumătate. Cealaltă jumătate a fost total neînregistrată. Nu știm câte femei au devenit Buddha. Este imposibil să știm, deoarece măsura noastră, criteriul nostru, nu poate fi aplicat minții feminine.

Cu iubire,
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Care sunt gândurile tale?

Your email address will not be published.

No Comments Yet.

Abonează-te pentru gânduri bune&inspirație!

Previous
Marea Conjucție Jupiter-Saturn deschid Era Vărsătorului
Feminin și masculin. Să te abandonezi vieții sau să îți impui voința?