Centrii energetici: prima chakră

Posted on Location: 8min read158 views

Element: pământ
Culoare:
roșu
Aspecte fizice:
temelie fizică, eliminarea rezidurilor, rect, picioare, labele picioarelor, testosteron și estrogen
Instinct:
supraviețuire, procreare
Aspecte psihologice:
hrană, adăpost, siguranță, capacitatea de a se întreține
Glande:
ovare și testicule
Este sediul pentru:
Kundalini, abundență
Manifestare negativă:
comportament de prădător, violență instinctuală, oboseală cronică, traumă la naștere, probleme legate de abandon

Prima chakră este localizată la baza coloanei vertebrale, între anus și organele genitale. Este poarta către feminin, care extinde fire luminoase înspre picioarele noastre, până în biosferă. Asemenea unei rădăcini care ajunge în locurile jilave și bogate ale Mamei Pământ, prima chakră ne furnizează nutrienții esențiali. Ne stabilizează și este temelia pe care se sprijină sistemul energiei noastre luminoase.

Atunci când ne deconectăm de la Pământ, începem să ne luăm hrana necesară de la suprafață. Ca rezultat, devenim asemenea unui copac ale cărui rădăcini slabe, și prea puțin ramificate, nu îl pot susține să nu se răstoarne în timpul unei furtuni. Ne pierdem stabilitatea, baza și siguranța.

Atunci când prima chakră este deconectată de Pământul feminin, ne simțim orfani. Principiul masculin predomină, și căutăm siguranța în lucrurile materiale. Individualitatea predomină în fața relațiilor, iar impulsurile egoiste triumfă în detrimentul familiei, al societății, și al responsabilității globale. Cu cât ne separăm mai mult de Pământ, cu atât devenim mai ostili în fața laturii feminine. Ne renegăm pasiunea, creativitatea și sexualitatea. În cele din urmă, Pământul însuși devine un loc plin de venin. Îmi aduc aminte ce mi-a spus o femeie vraci din Amazon: „Știi de ce distrug oamenii jungla amazoniană? Pentru că este umedă, întunecată, încâlcită și feminină”.

Poster cu Chakra Rădăcină de Catherine G McElroy

Prima chakră – impulsuri primare și instinctuale

Impulsurile de la prima chakră sunt primare și instinctuale. Căutăm adăpost și mâncare, ne luptăm să supraviețuim în cele mai vitrege condiții. Procreăm. Aceste nevoi sunt instincte fundamentale. În același fel în care ne ținem respirația, dar nu-i putem ordona corpului să se oprească din respirat, nu putem nici să ne învingem instinctul de supraviețuire.

Cele patru porniri instinctuale – frică, hrănire, luptă și sex – sunt oglindite în programele primelor două chakre inferioare. Acestea sunt programele de bază necesare pentru supraviețuirea fizică și emoțională. Înclinația de a mânca prea mult, de a strânge bani sau jucării, sunt expresii negative ale instinctului hrănirii. Simțim că nu avem niciodată destul. Dezechilibrul primei chakre se manifestă prin lipsă. Chiar și cei care au foarte multe posesiuni simt frica de a nu și le pierde. În mod ironic, săracii sunt adesea mai generoși decât bogații.

Odată ce prima chakră este curățată, ideea de lipsuri dispare. Ajungem să ne dăm seama că nu ne lipsește nimic, și că ducem o viață îmbelșugată. Nu este suficient să înțelegem la nivel intelectual. Trebuie să știm cu fiecare celulă a corpului nostru că Universul are grijă de noi, și ne sprijină.

Dacă prima chakră este afectată, simțim nevoia de a ne construi garduri care să ne protejeze posesiunile de vecini. Când cea de-a doua chakră nu este sănătoasă, ridicăm stive de pietroaie pentru a ne apăra de ei.

Hormonii primei chakre

Testosteronul și estrogenul sunt hormonii asociați primei chakre. Studiile de laborator au demonstrat că testosteronul produce două reacții primare la bărbați: sexul și agresiunea. Atunci când femeile au fost injectate cu testosteron, s-au plâns că nu fac altceva decât să se gândească la sex. Un dezechilibru al primei chakre poate exacerba efectele testosteronului, făcând ca bărbatul să amestece impulsurile instinctuale produse de acest hormon. Când se întâmplă acest lucru, el începe să o rănească pe femeia pe care o iubește și, în cele din urmă, distruge intimitatea din relația sa de iubire.

Se ajunge la abuzuri sexuale, care sunt atât de răspândite nu doar în America, ci în întreaga lume, în special în țările care fac tranziția de la o societate rurală, la una urbană. În Africa de Sud, care se află într-o asemenea tranziție, la fiecare 26 de secunde este violată o femeie. Atunci când lucrez cu femei care au fost abuzate sexual în perioade în care erau foarte tinere, descopăr adesea un blocaj al primei chakre, de cele mai multe ori dintr-o frică subconștientă că ar putea să le facă rău altora, la fel cum tatăl ei sau un alt bărbat din familie i-au făcut ei rău.

Estrogenul, care e produs de ovare, este esențial pentru menținerea conținutului mineral al oaselor. Producția de estrogen se oprește dramatic după menopauză, ceea ce o predispune pe femeie la osteoporoză. În societățile neindustrializate, incidența osteoporozei la femei nu este atât de ridicată ca în cazul Americii. Unii cercetători explică acest lucru prin faptul că femeile din Lumea a Treia nu trăiesc la fel de mult și, prin urmare, nu apucă să sufere pierderi semnificative ale mineralelor din oase. Eu sunt convins că mai există un motiv: de-a lungul întregii vieți, femeile din aceste societăți mențin o legătură activă cu Pământul feminin.

Prima chakră le induce femeilor dorința puternică de a hrăni, de a avea relații, și de a procrea.

Dezechilibrele acestei chakre pot avea ca rezultat preocuparea exagerată a femeii pentru siguranța relației, chiar cu prețul propriei autonomii.

Trecerea de la părinții biologici, la părinții cosmici

Culturile tribale execută ritualuri legate de prima chakră, pentru a celebra intrarea în maturitate a unui tânăr sau a unei tinere. Ceremonia încurajează renunțarea la legăturile parentale. În timpul ceremoniei, tânărul sau tânăra afirmă că Pământul este mama care nu îl va părăsi niciodată, iar Cerul este tatăl statornic și rezistent, pe care se poate baza. Astfel, există siguranța că tânăra persoană va continua să fie ocrotită, dar de acum înainte de către puteri mai mari decât părinții săi biologici. Tânărul poate acum să participe la ceremonii și ofrande aduse Cerului și Pământului, și să mențină astfel o legătură conștientă cu acești părinți cosmici. Dat fiind că nu trec prin aceste ritualurile de trecere la pubertate, occidentalii sunt orfani din punct de vedere spiritual. Ne luptăm să trecem prin viață, simțindu-ne lipsiți de sprijinul mamei și al tatălui, ca mai apoi să descoperim că nu știm să fim părinți demni de încredere.

Dezechilibrele primei chakre

Un individ care acționează din prima chakră se află într-o stare de fuziune primară cu lumea. El este absorbit de simțuri, și se angajează exclusiv în lumea materială. Crede că lumea îi datorează ceva, iar cei din jurul său ar trebui să recunoască faptul că el este o persoană specială. Devine egocentric și narcisist. Nu poate experimenta iubirea autentică deoarece nu se pune în locul celuilalt. Este incapabil „să se pună în pielea altei persoane”.

Acest centru corespunde primilor șapte ani din viață. Traumele trăite în acești ani, inclusiv cele de la naștere și înainte de ea, sunt înregistrate în această chakră, formând complexe psihologice care întrerup dezvoltarea ulterioară. Asemenea unui copil, o persoană motivată în primul rând de prima chakră, va fi preocupată de supraviețuire și distracție. Atunci când este amenințată, poate deveni violentă – fizic sau emoțional – în fața primejdiei percepute. Persoana concentrată pe prima chakră va căuta, cu orice preț, recompensele senzuale temporare. Adesea, nu își dă seama unde se termină corpul său, și unde începe lumea, astfel încât ceilalți încep să devină o extensie a sa, și încetează să mai conteze în ochii săi.

Atunci când văd un client care a suferit un abuz în copilărie sau a fost abandonat de unul dintre părinți, ori de amândoi, încerc să aflu implicarea primei chakre. Traumele din viețile anterioare sunt adesea localizate în prima sau în a doua chakră. De-a lungul istoriei, dictatorii care au căutat să domine au fost măcinați de influențele negative ale primei chakre.

Poster cu Chakra Rădăcină de Holly Sierra

Atributele pozitive ale primei chakre

Există și atribute pozitive remarcabile ale primei chakre. Instinctul de supraviețuire asigură perpetuarea speciei. Ne împinge să procreăm și să creștem copii. În același timp, le permite oamenilor să persevereze, chiar și în cele mai vitrege condiții.

În sanscrită, prima chakră este cunoscută sub numele de muladhara, care înseamnă „fundament, bază, temelie”. Casa noastră energetică trebuie construită pe o fundație puternică. În yoga, această chakră este considerată casa energiei Kundalini. Simbolul său este un șarpe încolăcit, adormit la baza unei coloane verticale. Kundalini este văzut ca puterea activă a marii zeița Shakti, forța care animă întreaga creație. Pentru șaman, aceasta este Ouroboros, șarpele primordial, care își înghite propria coadă, și reprezintă imaginea unei stări inconștiente de absorbire în sine. Pentru oamenii din Amazon, această putere este reprezentată de sachamama, șarpele boa de apă. În America de Nord, este ilustrată de șarpele cu clopoței.

Pe măsură ce ne ștergem înregistrările din prima chakră, energia Kundalini este trezită. Șarpele primar se descolăcește, iar energia feminină trece prin chakre.

Șamanii din cele două Americi, din India și din Tibet, cred de foarte mult timp că toate creaturile se mișcă, trăiesc, procreează și prosperă prin puterea femininul primar. Nu este nici o surpriză că șarpele a fost cel care ne-a adus fructul din Pomul cunoașterii, în Geneză. Energia sa, care sălășluiește în stare latentă în fiecare dintre noi, este energia Pământului și bătaia inimii Mamei-Planetă.

* material adaptat după Saman, Vindecator, Întelept – Alberto Villoldo, Editura For You

Cu iubire,
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Care sunt gândurile tale?

Your email address will not be published.

No Comments Yet.

Abonează-te pentru gânduri bune&inspirație!

Previous
Energia sexuală feminină
Centrii energetici: prima chakră