Centrii energetici: a patra chakră

Posted on Location: 4min read166 views

ELEMENT: aer
CULOARE: verde
ASPECTE FIZICE: sistemul circulator, plămâni, sâni, inimă, astm, deficiențe imunitare
INSTINCT: iubire
ASPECTE PSIHOLOGICE: iubire, speranță, cedare în fața altuia, compasiune, intimitate
GLANDE: timus
ESTE SEDIUL PENTRU: iubire lipsită de egoism, iertare
MANIFESTARE NEGATIVĂ: exacerbarea ego-ului, tristețe, singurătate, abandon, trădare

Chakra inimii este localizată în plexul solar, în centrul pieptului, și nu în dreptul inimii. Este axa sistemului chakrelor. Așa cum abdomenul reprezintă centrul gravitației pentru corpul fizic, inima se află în centrul corpului luminos. Glanda timus este reglată de chakra inimii. Timusul este responsabil de imunitatea celulară. El este unul dintre principalii jucători în cadrul sistemului imunitar, foarte important în dezvoltarea celulelor limfocitare B și T, „celulele ucigașe” din corp. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit reacționează excelent atunci când chakra inimii este curățată prin Procesul de Iluminare.

Denumirea sanscrită pentru chakra inimii este anahata, care înseamnă „nelimitat”. Se referă la faptul că ne eliberăm de aspectele materiale ale succesului. Banii, mașinile, faima și averea încetează să mai fie unități de măsură ale împlinirii. Libertatea, bucuria și o pace statornică devin însemnele unei persoane concentrate pe centrul inimii. Din punct de vedere cronologic, chakra inimii este asociată cu vârsta cuprinsă între 21 și 28 de ani. Este centrul din care ne formăm familiile și descoperim iubirea, alături de sufletul-pereche și de copii.

Prin centrul inimii împărtășim și experimentăm iubirea.

Aceasta este cea mai greșit înțeleasă chakră din corp, deoarece calitatea iubirii chakrei inimii nu este nici a avea afecțiune față de ceilalți, nici a ne îndrăgosti. Chakra inimii se concentrează asupra iubirii de Creație – aceeași iubire pe care o nutresc florile pentru ploaie, sau jaguarul pentru antilopa din care se hrănește. Acest tip de iubire nu se concentrează asupra unui obiect, după cum nu este dependent nici de altă persoană, pentru a exista. Nu este o iubire sentimentală. Este impersonală. Teologii creștini o numesc agape. Incașii îi spun munay. Tipul acesta de iubire nu urmărește o finalitate. Nu duce la căsătorie sau la o relație. Este un scop în sine.

Egocentrismul, chiar dacă ar dori să pară lipsit de egoism, poate crea dezechilibre cumplite în cea de-a patra chakră. Pentru a experimenta iubirea altruistă, trebuie să moară ceea ce am fost noi în trecut. Astfel, șamanii au născocit practici complexe pentru eliminarea ego-ului și a egocentrismului. Totuși, ca să experimentăm iubirea chakrei inimii, nu e nevoie să efectuăm ritualurile complicate ale morții, ca cele pe care le practică șamanii din junglă. Este suficient să ne predăm în fața iubirii – să facem ca iubirea să devină dintr-un sentiment, practică și meditație. Trebuie să încetăm să ne mai îndrăgostim, și să devenim iubirea însăși.

Atunci când îți simți inima bătând, amintește-ți că iubirea este cea care bate astfel.

Una dintre expresiile negative ale acestei chakre este îndrăgostirea de sine. Cu toții cunoaștem oameni care pretind „Iubirea este totul”, și bălmăjesc tot felul de clișee despre iubire. Acești indivizi sunt mai interesați să-și demonstreze „iluminarea”, decât să pună în practică iubirea altruistă, ori generozitatea. O altă exprimare negativă a instinctului iubirii este incapacitatea de a da dovadă de compasiune față de noi înșine. Atunci când iubirea de sine este absentă, rămânem la nivelul de autocritică și rușine. O chakră a inimii dezechilibrată ne face incapabili să ne dedicăm unei relații intime. Persoana care se află în această situație va fugi când se va simți vulnerabilă, adesea folosind munca, ori alte scuze, pentru a sta departe de persoana iubită.

O chakră a inimii echilibrată ne permite să ne implicăm în relația intimă.

Ea integrează principiile masculin și feminin în interiorul nostru, astfel încât să nu ne mai căutăm în afară „jumătatea lipsă”.

Blândețea și duritatea, receptivitatea și creativitatea, încetează să mai fie aspecte opuse, pentru că aceste principii sunt îmbinate într-o armonie delicată. Centrul inimii ne permite să readucem o inocență care ne face să ne jucăm și să avem inspirație. Știm cine suntem și ne acceptăm pe noi înșine – iar acest lucru ne aduce bucurie și pace.

* material adaptat după Saman, Vindecator, Întelept – Alberto Villoldo, Editura For You

Cu iubire,
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Care sunt gândurile tale?

Your email address will not be published.

No Comments Yet.

Abonează-te pentru gânduri bune&inspirație!

Previous
Centrii energetici: a treia chakră
Centrii energetici: a patra chakră