Centrii energetici: a doua chakră

Posted on Location: 5min read140 views

ELEMENT: apă
CULOARE: portocaliu
ASPECTE FIZICE: digestie, intestine, rinichi, tractul urinar, potență sexuală, adrenalină, durerile lombare, durerile menstruale, pierderea apetitului
INSTINCT: sexualitatea
ASPECTE PSIHOLOGICE: putere, bani, sex, control, frică, luptă, pasiune, respect de sine, abuz sexual sau emoțional, probleme parentale moștenite, incest
GLANDE: suprarenale
ESTE SEDIUL PENTRU: creativitate, compasiune, familie
MANIFESTARE NEGATIVĂ: frică, luptă

Cea de-a doua chakră este localizată la 4 degete mai jos de buric, și face legătura cu rinichii, și cu elementul apă. Ea activează glandele suprarenale, care produc adrenalina. Cortexul suprarenalian, partea exterioară a glandei, produce peste 100 de steroizi diferiți, inclusiv hormoni ai sexului. Medula, sau secțiunea interioară, produce adrenalina, cea care îi dictează ficatului să crească nivelul de zahăr din sânge, pentru a ne menține vigilenți. Adrenalina este hormonul care mediază reacția într-o situație de criză. Am menționat în materialul despre prima chakră că aceasta construiește gradul de protecție, iar cea de-a doua chakră stivuiește pietrele pentru apărare. Problema este că mereu avem nevoie de pietre mai puternice. Adversarul pare întotdeauna să aibă o stivă mai înaltă decât noi, și percepem că amenințarea este tot mai mare.

Războiul Rece a fost un exemplu perfect al modului de gândire axat pe chakra a doua, numai că la nivel global. Atunci când Statele Unite au intrat în Războiul Rece, mulți americani erau convinși că rușii aveau vapoare și avioane mai puternice decât ei. În realitate, flota rusă era compusă din nave ruginite, care se scufundau ușor, iar avioanele nu se puteau compara cu cele americane. Teroriștii și lașii acționează din cea de-a doua chakră. Bravada și aroganța sunt inspirate de această chakră. Imaginează-ți, dacă vrei, o gorilă care își dezvelește dinții și se bate cu pumnii în piept.

Cea de-a doua chakră metabolizează nutrienții energetici din Câmpul Energetic de Lumină. Toate formele de energie reprezintă hrană pentru eaprocesează energia Pământului, preluată de prima chakră, și digeră energiile emoționale din sistemul nervos. Atunci când această chakră funcționează bine, ea poate distruge emoțiile negative, precum furia și frica, eliminându-le ca deșeuri prin prima chakră. Dar când această chakră este dezechilibrată, emoțiile negative se extind în interiorul nostru, stau în intestinele noastre, și se descompun încet. Cu toții cunoaștem oameni incapabili să renunțe la ură, care poartă resentimentele mult timp, uneori chiar ani întregi. Aceste emoții negative se localizează în cea de-a doua chakră, și devin toxice. În cele din urmă, toxinele emoționale sunt asimilate în Câmpul Energetic de Lumină.

Cea de-a doua chakră este și sediul pasiunii. Ea se exprimă prin intermediul creativității și intimității. În prima chakră, ne reproducem. În cea de-a doua, facem dragoste cu persoana iubită.

Numele sanscrit pentru acest centru este svadhisthana, care înseamnă „locul în care sălășluiește eul”.

Cronologic, această chakră corespunde perioadei de vârstă dintre 8 și 14 ani. Dorința adolescentină de a avea aventuri romantice își are originea în creșterea activității celei de-a doua chakre. Această chakră este erotică, plină de dorințe și fantezii, stimulând aventuri romantice ce activează adrenalina. Dacă adolescentul nu își dezvoltă un simț clar și pozitiv al Eului în timpul pubertății, dezvoltarea celei de-a doua chakre poate fi blocată. El nu își va crea granițe emoționale puternice, și va fi incapabil să înțeleagă că dorințele celorlalți pot diferi de ale lui, și e supărat din cauza relațiilor sociale, și a oamenilor care nu îi satisfac niciodată dorințele.

Expresiile negative ale celei de-a doua chakre sunt furia și frica. Șamanii cred că frica este marele nostru dușman. Ea este un adversar viclean, cu care nu trebuie să te pui, deoarece, în momentul în care o faci, te va secătui de vlagă, și va ieși învingător. Ideea este să ajungi să îți cunoști frica, și să te împrietenești cu ea. Folosește-o ca pe un mecanism de avertizare, și nu ca pe un declanșator al reacției de autoapărare.

Mentorul meu obișnuia să-mi spună că frica înseamnă absența iubirii. Am fost derutat. I-am spus că șamanii din Amazon, ca parte a disciplinei lor, merg singuri în junglă noaptea, pentru a-și întâlni frica. Singura dată în care am încercat, am rămas îngrozit. Părul de la ceafă mi-a rămas ridicat întreaga noapte. Cred că am fost urmărit de un carnivor de mari dimensiuni, și de toate spiritele care bântuiau locul. Bătrânul mi-a zâmbit. A spus că aceasta reprezenta o practică destul de interesantă, dar provocarea adevărată pentru un șaman era să-și îmbrățișeze frica.

„Atunci când înțelegi că jaguarul pe care l-ai trezit și fantomele pe care le-ai simțit se aflau în mintea ta, te poți dispensa de ele”, a spus el. „Iar când te-ai golit de frică, poți întâlni un jaguar adevărat, și îți dai seama că nu este diferit de tine prin nimic, că amândoi sunteți expresia aceleiași forțe vitale.”

Tulburările de personalitate legate de cea de-a doua chakră pot fi foarte profunde. Acești oameni trăiesc într-o lume în care plouă pentru că cerul dorește, personal, să-i ude. Câteodată, ei au impresia că întreaga lume conspiră împotriva lor. Într-adevăr, uneori plouă pentru noi, dar plouă și pentru copaci, plante, animale și pietre, după cum plouă pur și simplu. O astfel de persoană adesea consideră că are dreptul la orice. Dacă își vindecă cea de-a doua chakră, descoperă că lumea nu îi datorează nimic. Dimpotrivă, ea îi este datoare vieții. Sub îndrumarea chakrei a doua, centrul iubirii erotice, ne explorăm pasiunea, și descoperim intimitatea. Disfuncțiile acestei chakre pot face ca persoana să confunde sexul cu dragostea.

Marea sarcină a celei de-a doua chakre este să transforme sexul în dragoste, în situații romantice, în intimitate. Nu e o sarcină ușoară, pentru că impulsurile negative ale acestei chakre sunt reprezentate de nevoia de a-i controla pe ceilalți, prin intermediul banilor, puterii și sexului.

Chakra a doua trece chiar prin abdomen, acolo unde ia naștere viața. Acest centru germinează semințele pasiunii și creativității, care se vor dezvolta în chakrele superioare.

* material adaptat după Saman, Vindecator, Întelept – Alberto Villoldo, Editura For You

Cu iubire,
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Care sunt gândurile tale?

Your email address will not be published.

No Comments Yet.

Abonează-te pentru gânduri bune&inspirație!

Previous
Centrii energetici: prima chakră
Centrii energetici: a doua chakră