Centrii energetici: a cincea chakră

Posted on Location: 4min read165 views

ELEMENT: lumină
CULOARE: albastru
ASPECTE FIZICE: gât, gură, esofag
INSTINCT: exprimare parapsihică
ASPECTE PSIHOLOGICE: manifestări ale visului, creativitate, comunicare, încredere
GLANDE: tiroidă, paratiroidă
ESTE SEDIUL PENTRU: putere personală, încredere, dorință
MANIFESTARE NEGATIVĂ: trădare, dependențe, psihoze, probleme cu somnul, minciuni, frica de a vorbi, bârfă, toxicitate

Chakra a cincea este localizată în dreptul gâtului, și influențează glanda tiroidă, reglatorul de temperatură al corpului. Reglarea ritmului metabolismului, adică a ritmului în care combustibilul este ars în organism, afectează greutatea corporală și aprovizionarea cu vitamine.

Denumirea sanscrită a acestei chakre este vishuda, care înseamnă puritate. Cele mai vechi texte yoghine, scrise în urmă cu 1500 de ani de Patanjali, vorbesc despre siddhis, puterile magice pe care le are cel care și-a trezit acest centru luminos. Aceste puteri includ bilocația, capacitatea de a deveni invizibil, de a privi în trecut, și de a desluși lucrările destinului.

Chakra a cincea este centrul nostru parapsihic, responsabil de clarviziune, claraudiție, psihometrie și abilitatea de a comunica fără cuvinte. Atunci când această chakră nu funcționează bine, pot avea loc experiențe psihice nedorite, chiar și o tulburare de personalitate de tip borderline, care se poate transforma ușor în psihoză ori nevroză. Fanteziile unei astfel de persoane intră în viața de zi cu zi, și ea nu le mai poate deosebi de realitate. Tulburările de somn sunt frecvente atunci când există un dezechilibru al acestei chakre.

Cronologic, a cincea chakră corespunde perioadei dintre 28 și 35 de ani, când începem să însemnăm ceva în lume. Atunci când chakra a cincea este curată, începem să obținem recunoaștere și măiestrie în profesia aleasă. Experiența și cunoașterea ne definesc statutul în lume. Cea de-a cincea chakră ne oferă posibilitatea de a vedea ce ne oferă viitorul, și de a acționa conform viziunii noastre.

Îți imaginezi cine poți deveni, și simți libertatea de a avea posibilități nelimitate.

În acest centru devine posibilă adevărata introspecție, căci plenitudinea lumii noastre interioare ne este pusă la dispoziție pentru prima oară. Chakra a cincea ne permite să privim în noi, să devenim conștienți de procesele noastre interioare. Dezvoltăm un vocabular pentru viața noastră emoțională, psihologică și spirituală. Acest vocabular spiritual va crește în dimensiuni în chakra a șasea, împreună cu abilitatea de a căuta resursele interioare oricând simțim nevoia de a schimba lumea exterioară.

În chakra a cincea începem să dezvoltăm o perspectivă globală. Nu mai rămânem fixați într-un grup, un trib sau o cultură. Ne identificăm cu toți oamenii – indiferent de rasă, ori loc de naștere. În prima chakră, ne dobândim identitatea de la mamă; în a doua, aceasta provine de la familie; în a treia, ne revoltăm împotriva părinților, și ne identificăm cu un grup social; în a patra, ne identificăm cu nația sau cultura (fie ea pop, ori altfel). În cea de-a cincea chakră, devenim cetățeni planetari.

Chakra a cincea dă glas trăirilor inimii. Ea exprimă iubirea, bunătatea și iertarea noastră.

În acest centrul, cele 4 elemente ale chakrelor inferioare – pământ, apă, foc și aer – sunt combinate într-o energie pură, care oferă matricea sau cadrul pentru visurile noastre, asemenea fagurelui, care îi dă formă stupului de albine. Chakra din regiunea gâtului lansează această matrice în jurul căreia ne creăm lumea.

Atunci când chakra a cincea este trezită, ne sincronizăm cu viața. Cu toții am avut dimineți în care ne-am gândit că ar fi mai bine să rămânem în pat, deoarece totul părea să meargă împotriva noastră. Intri în bucătărie și descoperi că nu mai sunt cereale. Pleci cu mașina, și prinzi toate semafoarele până ajungi la serviciu. Atunci când Universul pare un adversar, când lucrurile nu se sincronizează, putem reveni la o stare de sincronizare cu viața, curățându-ne cea de-a cincea chakră, eliminând reziduurile și energiile dense care o blochează.

Chakra a cincea acționează asemenea unui coș de locomotivă pentru toate celelalte centre, eliberând energiile volatile care nu sunt eliminate în pământ de către prima chakră. O simplă cale de a curăța chakra a cincea este să o lovim de trei ori cu vârfurile degetelor, ușor. Eu fac acest lucru de mai multe ori pe zi, mai ales după ce am lucrat cu un client foarte „toxic”.

O manifestare negativă a acestei chakre o reprezintă intoxicarea cu propria cunoaștere. Acești oameni nu îi ascultă pe ceilalți în timpul unei conversații. Pentru ei, a avea dreptate este mai important decât a-l înțelege pe celălalt. Pericolul îl reprezintă tendința de a transforma spiritualitatea în dogmă.

Patologia chakrei a cincea a afectat națiuni și biserici, după cum au demonstrat acțiunile Inchiziției și intoleranța religioasă din lumea de astăzi.

Pentru oamenii obișnuiți, chakra a cincea servește drept coș pentru eliminarea energiilor arse de chakrele inferioare. Pentru a comunica nevoile emoționale ale celorlalte chakre, majoritatea oamenilor își folosesc aproape exclusiv vocea. Cu cât devenim mai conștienți de resursele noastre psihologice și spirituale, cu atât această chakră devine mai puternică. Ne descoperim vocea adevărată.

* material adaptat după Saman, Vindecator, Întelept – Alberto Villoldo, Editura For You

Cu iubire,
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Care sunt gândurile tale?

Your email address will not be published.

No Comments Yet.

Abonează-te pentru gânduri bune&inspirație!

Previous
Centrii energetici: a patra chakră
Centrii energetici: a cincea chakră