Acceptarea – cheia vindecării experiențelor dureroase

Posted on Location: 4min read240 views

Toți avem aceeași misiune, venind pe lume: aceea de a trăi o serie de experiențe până când ajungem să le acceptăm și să ne iubim pe noi înșine trecând prin ele.

Atât timp cât o experiență este trăită în non-acceptare, adică o judecăm, ne simțim vinovați, simțim teamă, regret sau orice altă formă de non-acceptare, oamenii își atrag fără încetare circumstanțele și persoanele care îi fac să retrăiască aceeași experiență. Și experimentăm același tip de eveniment de mai multe ori pe parcursul vieții, până ajungem să îl acceptăm în totalitate.

A accepta o experiență nu înseamnă că acea experiență este preferata noastră sau că suntem de acord cu ea. Este vorba mai degrabă de a ne acorda nouă înșine dreptul de a experimenta și de a învăța prin intermediul a ceea ce trăim.

E important să învățăm mai ales ce anume este benefic pentru noi și ce anume nu este bun. Iar singurul mod de a afla acest lucru este să devenim conștienți de consecințele acelei experiențe.

Tot ceea ce hotărâm sau nu, ceea ce facem sau nu, ceea ce spunem sau nu, și, la fel, ceea ce gândim sau simțim va avea anumite consecințe.

Omul își dorește să trăiască într-un mod din ce în ce mai inteligent. Atunci când își dă seama că o experiență provoacă consecințe dăunătoare, în loc să-și reproșeze ceva sau să fie ranchiunos pe cineva, e important să accepte pur și simplu faptul că a ales acea experiență (chiar inconștient), pentru a descoperi că nu a fost o mișcare inteligentă pentru el.

Acesta este felul în care putem trăi o experiență în acceptare.

Dacă, în schimb, spui „Nu mai vreau să trăiesc așa”, o iei de la capăt. E important să îți acorzi dreptul de a repeta de mai multe ori aceeași greșeală sau experiență neplăcută înainte de a ajunge să ai voința și curajul necesare pentru a te schimba.

Există o diferență între a accepta o experiență și a te accepta pe tine însuți. De exemplu, o tânără care a fost respinsă de către tatăl ei, deoarece acesta dorea să aibă un băiat.

În acest caz, a accepta experiența înseamnă a-i da tatălui ei dreptul de a-și fi dorit un băiat și de a o respinge pe fiica lui.

Acceptarea de sine constă, în cazul acestei tinere, în a-și acorda dreptul de a avea resentimente față de tatăl ei și apoi de a se ierta pentru faptul de a-i fi purtat pică. Nu este necesar să existe vreo judecată nici față de tatăl ei, nici față de ea însăși. Ci doar compasiune și înțelegere pentru acea parte care suferă în fiecare dintre ei.

Ea va ști că acea experiență s-a încheiat în totalitate atunci când, la rândul ei, va respinge pe cineva fără să se acuze, cu multă compasiune și înțelegere față de ea însăși. Mai există și o altă modalitate de a ști dacă acea experiență a fost rezolvată și trăită într-adevăr în acceptare: persoana pe care o va respinge nu o va detesta, ci și ea, la rândul ei, va fi plină de compasiune, știind că tuturor oamenilor li se poate întâmpla să respingă o altă persoană în anumite momente ale vieții lor.

Să nu lași egoul să-ți joace feste. Acesta încearcă adesea, prin toate mijloacele, să ne facă să credem că am încheiat o situație. Ni se întâmplă deseori să spunem: „Da, înțeleg de ce celălalt a acționat așa”, pentru a nu fi necesar să ne privim pe noi înșine și să ne iertăm. Egoul nostru încearcă astfel să găsească o modalitate rapidă de a lăsa de o parte situațiile neplăcute. Se întâmplă să acceptăm o situație sau o persoană fără să ne fi iertat pe noi înșine, sau fără să ne fi acordat dreptul de a-i fi purtat pică celuilalt, sau de a fi încă resentimentari. Acest lucru înseamnă a accepta doar experiența. Și, repet, este important să facem diferența între a accepta experiența și a se accepta pe sine.

Această acceptare este greu de făcut, deoarece egoul nostru nu vrea să accepte faptul că toate experiențele dificile pe care le trăim au ca unic scop să ne arate că și noi ne purtăm în același fel ca și ceilalți.

Ți-ai dat seama până acum că atunci când acuzi pe cineva de ceva, acea persoană te acuza, la rândul ei, de același lucru?

De aceea este atât de important să înveți să te cunoști și să te accepți cât mai mult posibil. Acest lucru ne ajută să trăim din ce în ce mai puține situații dureroase.

Depinde de fiecare dintre noi să hotărâm să ne luăm viața în propriile mâini, pentru a deveni stăpâni pe propria experiență.

∗ fragment din cartea Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine, de Lise Bourbeau

Cu iubire,
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Care sunt gândurile tale?

Your email address will not be published.

No Comments Yet.

Abonează-te pentru gânduri bune&inspirație!

Previous
Viața e dificilă
Acceptarea – cheia vindecării experiențelor dureroase