Bucuria are puțin de-a face cu circumstanțele vieții. Și mai degrabă cu acele lucruri pe care tu ALEGI să le pui în centrul vieții tale. Învață să faci alegeri mai bune. Abonează-te pentru inspirație, motivație și alte gânduri liniștitoare.
 

Limbajele iubirii. Pe tine ce te face să te simți iubit/ă?

Deși iubirea e una singură, unii dintre noi ne simțim mai iubiți printr-o anumită suită de manifestări ale celor din jurul nostru decât prin altele. Ai constatat până acum ce anume din comportamentul partenerului sau celor dragi îți creează senzația cea mai puternică a faptului că te simți iubit/ă? Sunt unele lucruri pe care le fac și contează mai mult pentru tine decât altele.

Gary Chapman, specialist în consiliere matrimonială, a numit limbaje ale iubirii felurile noastre de a ne arăta afecțiunea. Și a scris o carte despre asta, cu același nume, apărută la editura Curtea veche.

Ele se nasc în copilărie, prin prisma a ceea ce ne-a fost oferit sau ne-a lipsit de la părinții noștri, cât și ulterior, de-a lungul diverselor experiențe de viață și relațiilor avute.

Această înțelegere a felului în care percepem iubirea poate duce la o îmbunătățire remarcabilă a armoniei din cuplu. Vei ști ce are nevoie celălalt să îi oferi în mod predominant și, în același timp, vei ști și ce ai tu nevoie să primești.

Dacă vrem să dezvoltăm o relație intimă, trebuie să ne cunoaștem unul altuia dorințele și nevoile. Dacă vrem să ne iubim unul pe celălalt, trebuie să cunoaștem dorințele celui de lângă noi.

Descoperă care este limbajul iubirii tale, cât și al partenerului, pentru a ști să-i vorbești pe „limba” lui atunci când vrei să-i arăți că-l iubești și că este o persoană semnificativă în viața ta. Poți apoi să mergi mai departe și să faci asta cu toți cei din jur, cu care vrei să ai relații împlinitoare.

Limbajul nr.1 al iubirii: cuvintele de încurajare

Una dintre modalitățile de exprimare a iubirii este folosirea acelor cuvinte care o clădesc. Solomon, un autor al înțeleptei literaturi ebraice antice, scria: „În puterea limbii este viața și moartea.” Multe cupluri n-au aflat niciodată ce putere extraordinară poate avea încurajarea prin cuvinte a celuilalt.

Prin complimente sau cuvinte de încurajare, iubire se comunică extrem de puternic. Ele se exprimă cel mai bine prin declarații simple, directe, cum ar fi:

Ce bine îți stă în costumul ăsta!
Parcă niciodată nu ți-a venit atât de bine rochia asta. Oau!
Cred că nimeni nu gătește cartofii mai bine decât tine. Îmi plac la nebunie cartofii ăștia.
Sunt foarte recunoscător că ai spălat tu vasele astă-seară.
Îți mulțumesc că ai angajat o baby-sitter pentru astă-seară. Voiam să știi că nu mi se părea de la sine înțeles.
Apreciez faptul că ai dus tu gunoiul.

Complimentele reprezintă doar una dintre căile prin care ne putem aproba partenerul. Un alt dialect îl constituie cuvintele de încurajare. Cuvântul încurajare înseamnă „a inspira curaj”. Cu toții avem zone în care ne simțim nesiguri. Ne lipsește curajul, și această lipsă ne împiedică să ducem la bun sfârșit anumite lucruri pe care am dori să le facem. Potențialul latent din zonele de nesiguranță ale partenerului așteaptă cuvintele tale de încurajare.

Încurajarea presupune empatie și o abordare a lumii din perspectiva partenerului. Trebuie să învățăm mai întâi ce este important pentru partener.

Limbajul nr. 2 al iubirii: timpul acordat

Prin „timpul acordat” înțeleg să-ți canalizezi întreaga atenție asupra unei anumite persoane. Asta nu înseamnă să stai cu ea pe canapea și să te uiți la televizor. Atunci când petreci în acest fel cu cineva, posturile de televiziune sunt cele care îți captează, de fapt, atenția – și nu partenerul de viață. Vreau să spun că, stând pe canapea, cu televizorul închis, să vă priviți unul pe celălalt și să vorbiți, acordându-vă unul altuia o atenție totală. Mai înseamnă să faceți o plimbare doar în doi sau să ieșiți în oraș să mâncați, să vă priviți în ochi și să vorbiți.

Aspectul central în ceea ce privește timpul acordat este ca acesta să fie petrecut împreună. Și nu este suficient să fim alături de cealaltă persoană… Doi oameni care stau în aceeași încăpere sunt aproape unul de celălalt, dar nu sunt neapărat și împreună. Împreună înseamnă ca nimic să nu ne distragă atenția.

Ca și cuvintele de încurajare, limbajul timpului acordat are mai multe dialecte. Unul dintre cele mai cunoscute ar fi cel al adevăratei conversații. Prin adevărata conversație înțeleg un dialog plin de înțelegere, în cadrul căruia doi indivizi își împărtășesc experiențele, gândurile, sentimentele și dorințele într-un context echilibrat și într-o atmosferă prietenească. Majoritatea celor care se plâng că partenerii lor nu le vorbesc nu se referă la faptul că aceștia n-ar scoate nici un cuvânt, ci la acela că doar rareori participă la un dialog deschis. Dacă limbajul principal al iubirii partenerului înseamnă timpul petrecut împreună, un asemenea dialog este esențial pentru acea senzație de a se simți iubit/iubită.

Pe lângă limbajul timpului acordar sau al atenției acordate, mai există un dialect, cel al activităților comune. Activitățile comune pot consta în orice l-ar interesa pe unul dintre parteneri sau pe amândoi. Accentul nu cade pe ceea ce faci, ci pe motivația a ceea ce faci. Scopul este să trăiești ceva împreună, gândindu-te că: „Ține la mine. A fost dispus să facă un lucru care îmi place și chiar a avut o atitudine pozitivă.” Asta înseamnă iubire. Pentru unii, este chiar exprimarea cea mai sonoră a iubirii.

Limbajul nr.3 al iubirii: primirea de daruri

Darurile sunt simboluri vizuale ale iubirii. Majoritatea nunților includ și dăruirea și primirea de inele sau verighete. Persoana care conduce această ceremonie spune: „Aceste verighete sunt semne clare și vizibile ale legăturii spirituale interioare care vă unește inimile îndrăgostite pentru totdeauna”. Aceasta nu este o simplă retorică lipsită de sens. Este un adevăr semnificativ exprimat – simbolurile având o valoare afectivă.

Un dar este ceva pe care îl poți ține în mână și să spui: „Uite, s-a gândit la mine”, sau „Nu m-a uitat”. Te poți gândi la cineva și îi poți oferi un dar. Darul în sine este un simbol al acestui gând. Nu contează dacă a costat sau nu bani. Ceea ce contează este că te-ai gândit. Și gândul nu a fost doar în minte, ci a fost exprimat printr-un dar, care este o expresie a iubirii.

Există și un alt dar – care nu este palpabil, dar care uneori este mai elocvent decât unul ce poate fi pipăit. Eu îi spun dăruirea sinelui sau darul prezenței în sine. Să fii acolo atunci când partenerul are nevoie de tine este extrem de important pentru cel al cărui principal limbaj de iubire este primirea de daruri.

Prezența fizică în momentele de criză este cel mai important dar pe care îl poți face în cazul în care limbajul principal de iubire al partenerului tău este primirea de daruri.

Limbajul nr.4 al iubirii: serviciile

Prin servicii înțeleg lucruri pe care ar vrea partenerul să le faci. Încerci să-i intri în voie fiindu-i de folos, să-ți exprimi iubirea făcând diverse lucruri.

Pregătirea mâncărurilor, așezatul mesei, spălatul vaselor, datul cu aspiratorul, curățatul prafului, spălarea mașinii, zugrăvitul dormitorului, sunt, toate, servicii. Ele presupun grijă, planificare, timp, efort și energie. Dacă sunt făcute în spirit pozitiv, ele devin o expresie reală a iubirii.

Limbajul nr.5 al iubirii: mângâierile fizice

Se știe de multă vreme că atingerea fizică este o modalitate de a comunica iubirea afectivă. Numeroase proiecte de cercetare în direcția dezvoltării copilului au ajuns la această concluzie: sugarii care sunt ținuți în brațe și sărutați își dezvoltă o viață afectivă mai sănătoasă decât cei care sunt lipsiți pe perioade lungi de vreun contact fizic.

Contactul fizic este, de asemenea, o modalitate foarte eficientă de exprimare a iubirii conjugale. Ținutul de mână, sărutările, îmbrățișările și contactul sexual sunt, toate, o modalitate de a-i comunica partenerului emoția iubirii. Pentru unii, atingerea fizică constituie principalul limbaj al iubirii. Fără asta, ei nu se simt iubiți. Astfel, rezervorul lor afectiv este plin și se simt în siguranță în iubirea partenerului.

Relația sexuală este un alt dialect al limbajului mângâierii fizice. Dintre cele cinci simțuri, pipăitul, spre deosebire de celalalte patru, nu este limitat la o singură zonă a trupului. Receptorii tactili minusculi sunt localizați de-a lungul întregului trup. Când acești receptori sunt mângâiați sau apăsați, nervii respectivi transmit impulsuri creierului. Creierul interpretează aceste impulsuri și atunci când atingem un lucru percepem o senzație de cald sau de rece, de tare sau de moale. Poate fi cauză a durerii sau a plăcerii. Putem interpreta această atingere ca fiind una iubitoare sau una ostilă.

Mângâierile din dragoste pot fi explicite și presupun o concentrare totală, cum ar fi frecatul pe spate sau preludiul care culminează cu contactul sexual. Pe de altă parte, mângâierile iubirii pot fi și implicite și presupun doar o clipă, ca de exemplu să-i pui o mână pe umăr partenerului atunci când torni cafea în ceașcă sau să te lipești de partener când trecit pe lângă el prin bucătărie.

Dacă principalul limbaj al iubirii unuia dintre parteneri este mângâierea fizică, nimic nu este mai important decât să-l strângi în brațe când plânge.

În momentele de criză ne îmbrățișăm aproape instinctiv. De ce? Pentru că atingerea fizică este o modalitate foarte puternică de a comunica iubirea. În momentele de criză simțim mai mult ca oricând nevoia de a fi iubiți. Nu putem să schimbăm întotdeauna cursul evenimentelor, dar putem supraviețui dacă ne simțim iubiți.

Mai multe informații despre Limbajele iubirii, cât și testul pentru a descoperi care este limbajul tău, găsești pe site-ul 5lovelanguages.

signature
3 Responses

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *