Bucuria are puțin de-a face cu circumstanțele vieții. Și mai degrabă cu acele lucruri pe care tu ALEGI să le pui în centrul vieții tale. Învață să faci alegeri mai bune. Abonează-te pentru inspirație, motivație și alte gânduri liniștitoare.
 

Dacă nu îți cunoști scopul vieții, descoperă-l acum

Fără un scop conștient în viață, bărbatul e complet pierdut, în derivă. El ajunge mai degrabă să se adapteze evenimentelor create de alții decât să-și creeze chiar el evenimentele vieții. Fără să-și conștientizeze clar scopul sau menirea sa în viață, bărbatul duce o existență trasată de firul conjunctural și adeseori haotic al evenimentelor, care ajung să-l epuizeze în lupta lui de a le face față sau de a se apăra în fața lor. El ajunge să resimtă adeseori slăbiciunea, neputința și nu este de mirare că se poate confrunta cu impotența psihică sau chiar fizică la o vârstă încă tânără.

Centrul vieții tale este scopul tău. Totul din viața ta, de la dietă la carieră, trebuie coordonat și circumscris scopului tău fundamental dacă vrei să acțioenzi în mod integrat, coerent și eficient în lume. Dacă ai ajuns să îți conștientizezi scopul tău sau cea mai mare dorință, secretul succesului este să îți disciplinezi viața astfel încât să susții scopul cel mai adânc și să contracarezi până la a reduce la minim forțele antagoniste care ți-ar putea distrage atenția și te-ar putea devia de la atingerea lui.

Dar dacă nu-ți cunoști dorința cea mai adâncă, atunci nu-ți poți coordona viața cu ea și nu poți atrage evenimentele benefice pentru împlinirea ei. În această situație viața ta este disociată de esența ta. Mergi la lucru, dar deoarece nu e legată de scopul tău cel mai profund, munca ta e numai slujbă, un mod de a câștiga bani. Treci prin rutina de zi cu zi cu familia și prietenii, dar fiecare clipă e doar una dintr-un lung șir de clipe asemănătoare care nu „merg” nicăieri, și nu sunt circumscrise aspirațiilor tale profunde și, implicit, esenței tale.

Dacă ești deconectat de esența ta, te simți slăbit. Această senzație de gol va submina nu numai „erecția” ta în lume, care reprezintă puterea ta creatoare la impactul cu viața socială, ci și erecția din timpul comuniunii amoroase cu iubita ta. Însă, când îți cunoști adevăratul scop, dorința ta esențială în viață, fiecare moment poate deveni expresia deplină a dorinței tale esențiale. Fiecare clipă de carieră, fiecare clipă de intimitate este umplută de puterea scopului din inima ta. Ieși din automatisme, nu mai face totul mecanic nici la serviciu, nici cu iubita ta, ieși din rutina cotidiană și trăiește adevărul vieții tale dăruindu-ți cu fervoare iubirea, clipă de clipă. O astfel de viață este împlinită față de ea însăși în fiecare clipă.

Bărbatul superior nu caută împlinirea prin muncă și prin femeie, pentru că deja este împlinit. Pentru el, munca și intimitatea sunt ocazii specifice de a dărui și de a se topi în extazul dăruirii.

∗ fragment din cartea Calea bărbatului superior, de David Deida

signature
1 Response

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *