Bucuria are puțin de-a face cu circumstanțele vieții. Și mai degrabă cu acele lucruri pe care tu ALEGI să le pui în centrul vieții tale. Învață să faci alegeri mai bune. Abonează-te pentru inspirație, motivație și alte gânduri liniștitoare.
 

8 moduri în care o femeie are nevoie de un bărbat

Posted on

Am scris pe Facebook despre cum un bărbat își demonstrează calitățile sale de lider în primul rând prin felul în care se comportă față de femeia din viața lui și față de femeie, în general. Și pentru că acolo apare ideea de protecție, Silvia, una dintre prietenele mele de pe Facebook, m-a întrebat în ce fel simt eu nevoia sau consider că e cazul să mă protejeze un bărbat în societatea de astăzi?

Așa s-a născut acest articol, în care mi-am dorit să exprim, din proprie experiență, care e contribuția și importanța bărbatului în viața unei femei.

1. Eu sunt mai sensibilă decât el la anumite lucruri precum boală, sărăcie, mizerie

Femeia este elementul receptiv al vieții. Ea este menită să fie influențată de mediul ei pentru ca să poată, la rândul ei, să influențeze mediul din jurul ei. Asta o face mai empatică și mai sensibilă la tot felul de energii subtile sau nu.

De exemplu, am nevoie de bărbat să ducă gunoiul. Sună cumva stupid, dar dă-mi voie să îți explic. La mine în bloc, gunoiul se duce într-o cameră special, la -1, în parcarea subterană. Camera asta are un hol îngust, apoi intri în încăperea plină roată-împrejur de pubele. De fiecare dată când intru acolo, simt că mi se ridică tot părul de pe corp ca la pisică, cu tot cu spinarea încovoiată. Efectiv simt că mi se zburlește într-un mod teribil aura. Mă înfioară spațiul respectiv, și nici nu pot explica de ce. De obicei îmi blurez privirea ca să nu văd prea clar, arunc în prima pubelă și ies rapid. Ultima dată când am fost, așa mi s-a strâns spatele, că am ieșit în pas alergător de acolo. Pe partea cealaltă a parcării, un bărbat venise la mașină. Și se uita la mine curios, de ce ies alergând din camera de pubele. M-a pufnit râsul de situație. Dar până nu am traversat toată parcarea și am ajuns în lift, n-am reușit să mă relaxez.

Merg să duc gunoiul probabil o dată pe săptămână. Dar de atâta timp tot n-am reușit să depășesc în vreun fel experiența asta. E ca o mică traumă pe care trebuie să o îndur de fiecare dată.

Pot să pariez că un bărbat n-ar avea vreo senzație deosebită intrând în camera cu pubele 🙂

Când merg la film și sunt scene violente, închid ochii și mă ascund la el în brațe. Știu că e doar un film și mereu îmi repet că totul e doar vopsea și actorie. Dar tot mă influențează. Pentru că mintea nu face diferența dintre imaginație și realitate. Dacă sunt singură, mă simt vulnerabilă. Și îmi consumă energie să facă față singură acelui moment. Mă face să mă simt în alertă și de parcă eu aș fi personajul din film. Pe când, atunci când suntem împreună, mă ancorez în el. Nu mai sunt în film, sunt la el în brațe. Și știu sau vreau să simt că el poate și va fi scutul meu care mă va proteja de toată violența și experiențele neplăcute cărora nu vreau să le fac față.

Mie mi se strânge inima când văd mizerie, boală, sărăcie, haos. Și nu doar că mă tulbură, mă pot face să mă simt copleșită. Pentru că empatizez puternic. Bărbatul nu este atât de sensibil la astfel de lucruri. Și are o anumită detașare față de ele. Și ăsta e un lucru bun, pentru că își poate păstra mintea limpede ca să le facă față și să găsească soluții. Pe când eu mă pot pierde în emoții.

2. Lui îi este mult mai natural să fie asertiv, să se impună și să cucerească

Am făcut de o săptămână o comandă online și nu mi-a venit. Tot amân să sun pentru că este un efort pentru mine să intru într-o stare prin care să îi iau pe cei de la celălalt capăt al firului la rost. Și să pun problema astfel încât ei să rezolve cât mai repede. Natura mea este să fiu înțelegătoare, să am compasiune, să caut cu orice preț armonia, să cred în bunăvoința celorlalți. Dar uneori asta nu mă ajută să îmi rezolv problemele. În diverse situații ai nevoie să te impui. Pot să o fac, dar nu-mi vine natural și lejer.

Unui bărbat îi este mult mai ușor să facă asta pentru că e ceea ce a făcut de-a lungul întregii istorii a omenirii. El s-a exprimat în spațiul exterior și s-a luptat cu animalele, cu pericolele, cu ceilalți bărbați. Acolo e spațiul lui de joacă. Să se impună și să cucerească, să câștige, îi vine natural. De asta unui bărbat îi este mai la îndemână să rezolve problemele.

3. El vede lucrurile și din altă perspectivă, gândește diferit

Îi spun că vreau să îmi iau mașină. Și mă întreabă ce vreau. Îi spun. Și apoi începe. Că de ce vreau mașina aia, că e prea rigidă pentru mine. Că are consum mare. Că ailaltă e mai bună pentru mine.

Eu mă gândisem doar că e drăguță și mi-ar sta bine în ea 🙂

Bărbatul este mult mai înclinat înspre partea practică și funcțională a vieții. Sistemul lui de gândire îl face în mod natural să caute în primul rând dacă un obiect face sau nu viața mai ușoară și în ce măsură. Cât de potrivit este. Eu, ca femeie, de obicei judec lucrurile prin prisma esteticului, câtă frumusețe îmi aduc ele în viață.

4. El are mai multă pricepere, forță fizică și dexteritate la unele lucruri decât mine

Stau cu perdelele nepuse de o lună. Pentru că tavanul e prea înalt și nu ajung la el nici de pe scaun și mă dor mâinile încercând să prind fiecare căluț.

Vreau să demontez ușa unui dulăpior, dar nu pot desface singură șuruburile, pentru că sunt prea strâns înfiletate. Ușa de la baie se freacă de gresie, pentru că s-a lăsat.

Pe vremuri, acasă, rezolva tata toate lucrurile astea. Alt meșter, la București, nu cunosc. De unde să cunosc?!

Ori, ca să chem un meșter de pe Internet pentru astfel de treburi… am chemat odată unul ca să repare un robinet de la baie și nu mai voia să plece de la mine din casă. După aceea mi-am dat seama că este o naivitate să crezi că poți avea încredere în oricine.

5. Am nevoie de claritatea, siguranța, stabilitatea și fermitatea lui

Mereu mi-a plăcut să compar bărbatul și femeia cu apa și malurile între care apa curge. Bărbatul este o entitate care cuprinde femeia, îi creează un cadru și o conține. Între malurile sale, apa, respectiv femeia, este liberă să fie sălbatică, agitată, domoală, lină. Să fie cum vrea ea. Și de obicei o femeie este în toate felurile posibile. Are multe emoții, intense, are stări, gândește complex, se râzgândește des sau nu poate să se hotărască.

Pe când el este mai stabil, mai constant, are mai multă disciplină, nu se tulbură cu atâta ușurință, gândește mai liniar și mai constructiv. E mai stabil. De aceea, bărbatul, dacă știe cine este, are capacitatea de a calma furtuna din femeie.

Am nevoie de el să fie ancora mea. Să fie cel care face să fie imposibil să mă pierd vreodată pe mine, cea care sunt, în propria mea natură sau chiar în lume.

Nu sunt niciodată atât de relaxată și de liniștită și nici nu mă odihnesc atât de bine ca atunci când mă ține el în brațe. Alături de el mă simt acasă. Totul doar e. Nici o grijă, nimic de făcut. Nici o zbatere. Nimic de rezolvat, nimic de scos la capăt. Sunt acolo de unde aparțin, sunt acolo unde mi-e bine. Sunt acolo unde mă împlinesc.

5. Am nevoie să mă susțină

Am atât de multe proiecte în minte, sunt atât de multe lucruri pe care vreau să le fac. Dar nu am suficient curaj. Mi-e teamă. Mi-e teamă să mă arunc în lume singură. Nouă, femeilor, ne este teamă să nu care cumva să rănim pe cineva. Nu vrem să câștigăm, cumva, în detrimentul altei persoane. Nu vrem să dăm măcar senzația că am profita de altă persoană. Nu facem față cu atâta ușurință la critică sau reacții negative. La „Nu”-uri.

Pentru că noi, femeile, suntem făcute să trăim prin relațiile cu ceilalți oameni. Avem nevoie ca relațiile noastre să fie armonioase și toată lumea să fie bine și mulțumită.

De asta am nevoie de el să îmi amintească că sunt situații în care am nevoie să mă detașez de relațiile cu ceilalți și să le văd cu alți ochi. Să îmi dau seama de locul meu printre ceilalți oameni din punct de vedere al realizărilor pe care pot și vreau să le am. Să cred în locul meu și să mi-l revendic. Noi, femeile, pentru că avem în noi natura de mamă, avem tendința să ne sacrificăm și să cedăm în fața celorlalți.

Dar bărbatul nu face asta. El este obișnuit de când lumea să meargă împotriva valului celorlalți bărbați și întregii lumi. Să aibă curaj. Să se lupte cu ei.  Să câștige. Să urce în copacul cel mai înalt și să și-l revendice. El al lui. E locul lui.

 Și când se luptă cu competiția, cu ceilalți, el nu o ia personal. El știe că lupta este doar pentru pradă. Atunci și acolo. Că asta nu are nimic de-a face cu relație dintre el și bărbatul care a încercat să cucerească același loc. Bărbatul se luptă cu alt bărbat, apoi beau un vin împreună. Relația și lupta sunt în compartimente diferite în creierul lor. Și victoria e de multe ori chiar mai importantă decât relația. Până la urmă, poate că nu orice relație e cu adevărat importantă.

Am nevoie să îmi insufle și mie, din când în când, perspectiva asta asupra lucrurilor…  Ca să fac mai mult decât să îmi pese de ceilalți.

7. Am nevoie de el să îmi creeze un spațiu sigur și prosper al vieții

Pentru ca eu să mă pot relaxa. Să îmi dau voie să fiu vulnerabilă și naturală. Deschisă, oferitoare. Să înfloresc în ceea ce vrea să se exprime din și prin mine. Să îmi împărtășesc în voie darurile feminine.

Iar pentru asta am nevoie să fiu protejată. De ceilalți bărbați, de societate, de lumea exterioară. Am nevoie de el să fie cetatea în care să locuiesc. Să se ocupe de cadrul în care, prin mine, să naștem o familie. O entitate și mai puternică decât noi doi.

Am nevoie de el și de relația noastră ca să le aparțin. Ca să am un loc al meu în și între lume.

8. Am nevoie de compania și de dragostea lui

Am nevoie de el să-mi fie prieten, să îi împărtășesc tot ce se întâmplă cu mine. Să fie martorul vieții mele. Cineva, pe lumea asta, să știe că am trăit. Cineva m-a cunoscut cu adevărat.  Și am contat pentru el. Am lăsat ca viața să îmi fie pătrunsă de altă persoană și eu i-am pătruns viața. Să avem intimitate. Apropiere. Să existe o legătură puternică între noi doi. Să avem o relație care să fie mai specială decât toate celelalte relații. Să știm că există măcar o persoană pe lumea asta în care putem avea încredere deplină și ne putem baza unul pe altul. Dacă asta nu e ceva care să existe între un bărbat și o femeie care formează un cuplu, atunci între cine să fie pe lumea asta?

Am nevoie de afecțiunea lui. După părinți, de care la un moment dat, într-un fel sau altul, te îndepărtezi, el este singurul care te poate iubi cel mai profund și total. Am nevoie de dragostea lui. De tot ce înseamnă dragoste. Atingere, pasiune, romantism, tandrețe.

Am nevoie de el să mă simt femeie. Pentru că doar în raport cu el mă pot simți femeie.

Tu mai în ce fel crezi că are o femeie nevoie de un bărbat?

signature

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *